Top 10 jedál, ktoré som jedla v zahraničí

Tentokrát trošku pošteklíme chuťové bunky, pretože nasledujúci článok chcem venovať najlepším jedlám, ktoré som ochutnala na mojich dovolenkách. Niektoré určite budete poznať, pretože podobné jedlá sa pripravujú aj u nás na Slovensku a niektoré budú pre Vás viac exotické. Do rebríčka zahrniem aj nápoje, pretože tiež patria medzi dôležité súčasti mojich ciest. Ešte chcem upozorniť, že miesta v rebríčku neberte príliš vážne, pretože som sa nie vždy vedela rozhodnúť, na ktoré miesto mám jednotlivé chuťovky zaradiť :).

1. Španielske tapas – vynikajúce malé chuťovky, ktoré ponúkajú v každej španielskej reštaurácii. Tapas je jednoducho životný štýl Španielov a výhodou tohto jedla je, že za málo peňazí ochutnáte veľa druhov jedál :). Najčastejšie sa ako tapas podávajú rôzne ryby, morské plody, zelenina a šaláty.
2. Indický čaj s korením masala – čaj, ktorý vďaka známemu koreniu masala chutí ako lahodné kapučíno a uvaria Vám ho hocikde priamo na ulici.
3. Belgická wafla s čokoládou – Belgicko je známe svojou vynikajúcou čokoládou a malé stánky s predajom waflí nájdete na každom kroku. Na výber máte niekoľko druhov – s ovocím, šľahačkou a mne osobne chutili aj tie čisté.
4. Talianska pizza s rukolou a prosciuttom – najlepšiu taliansku pizzu s rukolou a pravou talianskou šunkou prosciuttom som jedla v mestečku Lignano. jej veľkosť, chrumkavosť a lahodnosť sa nedá porovnať so žiadnou slovenskou pizzériou :).
5. Švédske mäsové guľky – túto pochúťku som ochutnala na výmennom pobyte vo Švédsku a aj keď domácim Švédom to veľmi nechutilo, mne tieto guličky pripomínali naše mleté mäso, ale lahodnejšie, s výraznejšou jemne pikantnou chuťou.
6. Španielska Sangria – nápoj, ktorý patrí ku každej dovolenke v Španielsku, sladký červený nápoj, do ktorého sa pridávajú rôzne druhy ovocia.
7. Parížske bagety – mäkkučké, chrumkavé a tiež na množstvo spôsobov, ale aj suché sú vynikajúce k rannej kávičke :).
8. Španielska polievka gazpacho – studená paradajková polievka so zeleninou, ktorá Vás osvieži hlavne počas horúcich letných dní, podáva sa aj v tanieri a tiež v pohári ako džús.
9. Turecká baklava – sladkosť, ktorú som ochutnala v mestečku Alanya s veľmi sladkou príchuťou a orechami
10. Rakúsky bratwurst – alebo v preklade párok, je v podstate hotdog, ale klobáska v ňom je chutnejšia, väčšia a tiež je plnený aj zeleninou. Prvýkrát som ho ochutnala na vianočných trhoch vo Viedni a aj keď nie som veľký fanúšik klobás a párkov, tento bol veľmi chutný :).

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *